Natuurwandelingen Amstelpark – woensdagochtenden
Het Amstelpark kent een ruim sortiment aan planten en bomen. Ook dieren weten er hun weg te vinden.
Hoe bloeit de zakdoekenboom of zien wij in april het oranjetipje (vlinder)?
Kunnen wij genieten van bloeiende rododendrons? Van de dieren van de kinderboerderij of een eekhoorn zien?
De Vrienden van het Amstelpark start met IVN Amsterdam met een groep die regelmatig in en rond het Amstelpark gaat wandelen.
Het is een gratis wandeling van een uur, vooral bedoeld om in beweging te komen.
Tijdens de wandeling wordt af en toe iets over de natuur verteld.
Een ontmoeting met de natuur en je medewandelaars.
Na afloop is er de mogelijkheid om samen een kopje koffie/thee te drinken.

Start: 10.30 uur bij de hoofdingang Amstelpark.
De wandelingen zijn gratis en aanmelden is niet nodig, maar wordt wel op prijs gesteld.
Voor meer informatie: amstelparkvrienden@gmail.com
AUDIO TOUR De wortels van het Amstelpark – de Floriade 1972
Wat het Amstelpark zo bijzonder maakt, is hoe het park ooit is begonnen. Bij het plannen maken voor de Floriade in 1972 werd steeds in gedachten gehouden dat er na afloop een mooi park moest overblijven. En dat is zeker gelukt. De Japanse tuin of de rododendronvallei zouden er niet zijn zonder deze grootse tuinbouwtentoonstelling. Nu is er een park waar van rust genoten kan worden, maar aan de brede wandelpaden is te zien dat er ooit veel, heel veel, mensen hebben rondgelopen.
Door het hele park verspreid zijn mooie hoekjes en opvallende objecten te vinden. Ineens staat daar een rij marmeren zuilen, een prieel of een bijzonder gebouwtje. Dit zijn allemaal erfenissen uit 1972. Niet alles is bewaard gebleven, het reuzenrad en de kabelbaan zijn verdwenen en een deel van het Floriadeterrein ligt nu onder de A10. Sommige oude onderdelen van de Floriade zijn nu half begraven, van andere weet niemand meer wat ooit de functie was.
Maar het treintje rijdt nog steeds en de bijzondere bomen en planten maken het Amstelpark zo heel speciaal.
Nu het park 50 jaar bestaat zijn de Vrienden van het Amstelpark in oude kranten gedoken, om zoveel mogelijk weetjes weer op te halen. In het half jaar dat de Floriade geopend was, is er ontzettend veel gebeurd.
Wat een verhalen hebben wij gevonden! Wist u dat er een Finse sauna stond, dat kaaimannen eieren legden en dat er apen, kamelen en rendieren rondliepen?

Bastiaan de Zwitser en Jantine van den Bosch brengen deze verhalen weer tot leven en vertellen over de geschiedenis van een aantal speciale plekken en tuinen in het park.
Wilt u weten welke dieren er ontsnapten, wat Juliana met het treintje te maken heeft en waarom er op een dag een namaak burgemeester rondliep?
Ga dan met hen mee terug in de tijd en bekijk het park eens door andere ogen.
Vanaf 15 mei is de audio tour te vinden op izi TRAVEL https://izi.travel
of door deze QR code te scannen met de smartphone:

Heemtuin werkochtenden – Ecologisch tuinieren en inheemse flora
De heemtuin in het Amstelpark is een uniek stukje natuur in de stad, dat is ontstaan uit de tentoonstelling ‘Bedreigde Flora’ tijdens de Floriade in 1972. Wat veel mensen niet weten is dat de tuin bestaat uit allemaal kleine stukjes Nederland, met elk een eigen grondsoort, Van Groningse klei in het noorden tot Limburgse löss in het zuiden. Dit geeft een enorme variëteit aan, vaak zeldzame, planten en bloemen op een klein stukje grond bij elkaar.
Dit alles wordt met veel liefde ecologisch onderhouden. Dit betekent dat vrijwel al het werk met de hand wordt uitgevoerd, om alle kwetsbare planten en de dierlijke bewoners van de tuin zo min mogelijk te verstoren. Wat in 1972 alleen nog een strakke tentoonstelling van inheemse planten was, is door deze zorgvuldige aandacht uitgegroeid tot een prachtige natuurlijke tuin, waar plant en dier zoveel mogelijk hun eigen gang mogen gaan.
Het onderhoud van de heemtuin is te veel werk geworden voor de, door bezuinigingen, steeds kleiner wordende ploeg tuinmannen van het park. Dus hebben de Vrienden van het Amstelpark dit jubileumjaar aangegrepen om een Heemtuin Werkgroep op te richten, van vrijwilligers die de tuinmannen ondersteunen bij het onderhoud.

Ondertussen heeft de eerste werkochtend al plaatsgevonden en dat was was een groot succes.
Een heel diverse internationale groep vrijwilligers, jong en oud, man en vrouw, had zich aangemeld. Onder de enthousiaste leiding van tuinman Luis, werd er met veel plezier hard gewerkt. Er was voor iedereen een passende klus. Van stormschade opruimen, tot wieden. En in 1 ochtend is de hele beek weer vrijgemaakt van bladeren en takken, zodat de kikkers die straks geboren worden, weer fijn de ruimte hebben. Vele handen maken inderdaad licht werk.
We werken in principe 1 keer per maand op donderdagochtend van 10 – 12 uur. Maar er zijn nu al enthousiastelingen die langer en vaker komen helpen.
Wil jij leren over inheemse flora en fauna of ecologisch tuinieren en heb je tijd? Lijkt het je leuk om af en toe gezellig wat te komen tuinieren?
Aarzel dan niet om je aan te melden bij Zia Resink: ziaresink@gmail.com
ShadowFloriade – Zone2Source
Tussen april en oktober 2022 organiseert kunstpodium Zone2Source de ShadowFloriade, een programma met tentoonstellingen, nieuwe buitenkunstwerken, een schaduwtuin en diverse projecten in Glazen Huis, Orangerie en het park ter ere van 50 jaar Amstelpark en de Floriade van 1972.
Zone2Source maakte in samenwerking met Vrienden van het Amstelpark een speciale krant over de Shadow Floriade en 50-jaar Amstelpark. Haal de krant gratis op in het park of download hier:
