Programma Parkfeest zondag 4 september 2022

DOWNLOAD DE PROGRAMMAFOLDER (PDF) >

In onze programmafolder kunt u alles vinden wat op ons parkfeest gaat gebeuren, locatie, tijden en soort activiteit. 

Omdat er zo ontzettend veel verschillende activiteiten, workshops, excursies en exposities zijn en de folder beperkte ruimte heeft, vindt u hieronder meer en uitgebreide info per deelnemer van ons feestje! De gehele dag is op 6 verschillende locaties wat te doen, te zien en te beleven. 

Met dank aan:
Buurtbewoners, Vrienden van het Amstelpark, De Meditatietuin, Zone2Source, Dichtbij in het Park-concerten, N&MT Zuid, IVN Amsterdam en alle deelnemende organisaties en bedrijven!


Locatie: Rozentuin Amstelpark

11.00 uur

ROOS DANSVERHAAL: DE BILLENBIJTER

Vandaag zal ik het verhaal van de Billenbijter, de krokodil, doen waarbij de Billenbijter iedereen bang maakt, of is hij zelf misschien wel heel erg bang?

Roos Dansverhalen is een combinatie van poppenspel en dans.

www.roosdansverhalen.nl


Locatie: Rozentuin Amstelpark

11.00 uur

15.00 uur

LITTLE MAKERS KINDERWORKSHOP

Kunstlessen voor kinderen. In dit free-flow kunst programma werken de kinderen vanuit hun eigen creatieve ideeën. Ontdekken, creëren en experimenteren staan centraal. Niet het eindproduct maar het proces staat centraal.

www.littlemakers.nl


Locatie: Rozentuin Amstelpark

15.00 uur

16.00 uur

17.00 uur

KINDERVOORSTELLING: DE SPIN DIE ZICH VERVEELDE

De oude wijze grijze spin uit het Amstelpark verveelt zich. Iedere dag opnieuw spint de spin haar lange grijze draad. Totdat de zon er schoon genoeg van heeft en alle bewoners wakker maakt. Ze laat haar licht schijnen over alle dieren van het park. Het park komt in kleuren en geuren tot leven en zelfs in de schaduw valt genoeg te ontdekken. Maar is alles wel echt wat het lijkt en wonen deze dieren werkelijk allemaal in het Amstelpark? Leesspin neemt je langs de draad van de oude spin mee op een reis door de wereld van de dieren uit het Amstelpark.

www.leesspin.nl


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 16.00 uur

BALKONTUINIEREN EN VLINDERS

Mot in Mokum, Suzanne de Boer en Caspar Janssen hebben samen met Natuur & Milieuteam Zuid een mooi programma samengesteld.

Tussen de kramen van N&mt Zuid en Het Groen Gemaal kun je terecht met al je vragen over Tuinieren op je Balkon!

11.00 – 12.00 uur V&A met Caspar Janssen auteur van Het Bijen Balkon.

12.00 – 12.30 uur Vlinderworkshop met Nicky Castricum van Mot in Mokum

13.00 – 14.00 uur V&A met Suzanne de Boer auteur van Het Bloem Balkon.

14.00 – 14.30 uur Vlinderworkshop met Nicky Castricum van Mot in Mokum


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

NATUUR & MILIEUTEAM ZUID

Samen werken aan een prettige groene leefomgeving, die duurzaam is ingericht. Dat is in het kort wat Natuur & Milieuteam Zuid met jou wil realiseren in Amsterdam Zuid. Als je ook een steentje wilt bijdragen aan een groenere buurt, kan dat op heel veel manieren.
Natuur & Milieuteam Zuid ondersteunt jou daar graag bij.

www.nmtzuid.nl


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

DE HEENENWEER AMSTERDAM

De HeenenWeer is voor wijkbewoners die geen korte afstanden zelfstandig kunnen lopen. Met onze groene canta wordt de wijkbewoner van deur tot deur gebracht naar de supermarkt, eetclubje, zwembad, huisarts, fysiotherapeut, etc. De chauffeur leert deze wijkbewoners kennen en wordt een bekend en vertrouwd gezicht in de buurt. De chauffeur kan door deze sociale verbinding signaleren wanneer er meer nodig is, en eventueel doorverwijzen naar andere ondersteuningsmogelijkheden in de wijk.

Wil je meehelpen met dit fantastische initiatief?
Of zou je er zelf weleens gebruik van willen maken?
Kom even langs bij onze kraam, we vertellen je daar alles wat je wilt weten!

Onze groene canta’s rijden al in de Pijp/Rivierenbuurt, Oud-Zuid en in het najaar in het Centrum van Amsterdam.

www.heenenweeramsterdam.nl


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

ROOKRVIJ en FITTER COACH MINDWALKER

Wil je graag gezond ouder worden? Wil je geld besparen om leuke dingen te doen? Of ben je gewoon klaar met die stinkende sigaretten? Wat jouw motivatie ook is, stoppen met roken is ALTIJD een goede beslissing!

Geaccrediteerd Rookvrij en Fitter coach Jolanda Hogenbirk, MindWalker, helpt je hierbij. Want stoppen onder begeleiding is veel succesvoller dan zelfstandig stoppen. Met het Rookvrij en Fitter programma kan dat ook nog eens gratis. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk dit erkende stoppen-met-roken programma zonder dat je eigen risico hoeft te betalen. Het programma kan zowel individueel als in groepsverband worden gevolgd. Kom langs bij de Rookvrij en Fitter-stand, maak kennis met Jolanda en informeer naar de mogelijkheden.

Jolanda Hogenbirk is naast Rookvrij en Fittercoach ook wandelcoach en organiseert regelmatig (mindful) wandelingen.

www.mindwalker.nl


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

STADSHOUT

Stadshout zorgt voor het circulaire gebruik van stadsbomen die gekapt worden. Zo zorgen we voor een tweede leven voor bomen die de geschiedenis van de stad in zich dragen. Ook in de Van Woustraat hebben wij onze Stadshout-winkel met de mooiste duurzame producten van lokale makers.

Kom langs bij de kraam en doe mee met de Demonstratie Lepeltjes Snijden.

www.stadshout.nu


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

THE TRIBES MOVEMENT: COLOMBIAANSE SIERADEN

De Tribes Movement is een beweging die als coöperatie wordt opgezet en zich inzet voor de inheemsen wereldwijd. Zij doet dit door tegen een eerlijke prijs handgemaakte unieke sieraden, tassen, maskers en nog veel meer van hen te kopen. Wij betalen vooraf zodat zij meteen hun inkomen krijgen, en bij verkoop sturen wij nog eens 10% van de winst terug naar de Tribe die de verkochte items gemaakt heeft. Op deze manier doen we ons best hen te ondersteunen in hun dagelijks levensonderhoud.
Zo kunnen ze hun leefwijze/cultuur behouden en de natuur en hun leefgebieden in stand houden.

Dus wie iets wil doen voor het voortbestaan van de inheemse cultuur en bevolking en de Amazone:
koop iets unieks wat met de hand gemaakt is en op deze manier draag je je steentje bij zodat zij zich zelf kunnen bedruipen.


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

KWEKERIJ WIERING

Kwekerij Wiering is een biologische, Skal gecertificeerde kwekerij voor particulieren en hoveniers. Tuinplanten, tuinkruiden, siergrassen en bamboes worden buiten in potten opgekweekt in biologische grond van Bio-Kultura. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast.

Op de kwekerij wordt een zo divers mogelijk assortiment planten gekweekt die winterhard zijn, aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels en vlinders en verschillen in bloeitijd en standplaatsen.

Paul geeft graag advies bij vragen over geschikte beplanting voor verschillende standplaatsen bijvoorbeeld in de zon, (half)schaduw in de tuin, op het balkon en het terras.

www.kwekerijwiering.nl


Locatie: Informatiemarkt

12.00 uur

13.30 uur

15.30 uur

HERBAL TALES

Annet neemt je mee op een korte wandeling met plantenverhalen: traditionele volksverhalen waarin planten die in het Amstelpark groeien een belangrijke rol spelen. Symbolisch en vaak is er ook een link met het gebruik en de eigenschappen van de plant. Vroeger werd dit soort informatie namelijk mondeling overgedragen.
De verhalen zijn een belevenis en blijven je daardoor bij. Mooie en spannende verhalen die een ander licht werpen op de planten om ons heen en onze gedeelde geschiedenis met hen.

www.plantenverhalen.nl


Locatie: Informatiemarkt

12.45 – 13.15 uur

14.15 – 14.45 uur

16.15 – 16.45 uur

MINI ART MASTERCLASSES MET JULIA DOS SANTOS BAPTISTA

Geboren en getogen in de tropen van Brazilië hebben de natuur met al haar kracht en kleuren mij vanaf jong omarmd. In Nederland deden de kunst en geschiedenis dat. In mijn workshops en schilderijen raken zij verweven. En wat blijkt? Kinderen en volwassenen herkennen dat; het brengt ze dichter bij de natuur en hun eigen verhaal. De puurheid die ons zo mooi maakt. Net als bloemen die uitkomen, elke dag opnieuw weer. Zo mooi!
Wilt u uw kind ook zijn/haar creativiteit laten ontdekken of verder ontwikkelen?
De workshop is voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

www.juliadossantosbaptista.com


Locatie: Informatiemarkt

11.00 – 17.00 uur

KUNSTGROEP BUITENVELDERT: MINI MONTMARTRE

Tijdens het parkfeest laat een aantal kunstenaars van Kunstgroep Buitenveldert hun werk

zien op vrolijke marktkramen. Verspreid over de dag geven zij leuke demonstraties waarin te

zien is hoe het werk tot stand komt.

Aanwezig zijn: Ienke Damsté (linosneden), Fieteke Leenes (sieraden), Marion Rijnders

(schilderen), Trijny Wilkes (schilderen), Ziya Akman (zeefdrukken) en Gerdi Wind (schilderen).

Informatie over exposities, leden, activiteiten en nieuws zijn te lezen op website

www.kunstgroepbuitenveldert.nl en op de Facebookpagina.


Locatie: Glazen Huis / Zone2Source

11.00 – 17.00 uur

AARDEPROEVERIJ

Tijdens het parkfeest organiseert Zone2Source mede in het kader van de tentoonstelling Our Living Soil een aarde proeverij met Mashuru en The Museum of Edible Earth.

www.zone2source.net


Locatie: Glazen Huis / Zone2Source

13.00 – 17.00 uur

GROEPSTENTOONSTELLING: OUR LIVING SOIL

Groepstentoonstelling over onze relatie met de aardbodem waarin negen kunstenaars t/m 18 september werken presenteren over de aardbodem. Met o.a. mashuru, De Onkruidenier, Debra Solomon, Kate Foster, Miek Zwamborn & Rutger Emmelkamp, Jacqueline Heerema en Jasper Coppes & Esmee Geerken.

www.zone2source.net


Locatie: Grasveld bij de vijver

11.00 – 16.00 uur

SALSA MET MANUEL

Hallo, ik ben Manuel!

Ik ben mijn eerste 23 jaar opgegroeid in de Rivierenbuurt en woon nu zelf sinds 25 jaar in Buitenveldert. Je kan dus wel zeggen dat ik een local ben.

Eén van de dingen die ik graag doe is het geven van (Cubaanse) Salsa lessen. Dat doe ik bij dansschool Baila Bel Air, meestal op de woensdagen.

Komende 4 september zal ik een gratis workshop geven op het Parkfeest in het Amstelpark. Iedereen is uitgenodigd, of je nou nog nooit salsa hebt gedanst, of al ervaring hebt, we maken er een gezellige workshop van.

Als het eventueel mogelijk is, zal ik na de workshop nog lekker wat muziek draaien, om nog even lekker door te kunnen dansen en te kunnen oefenen wat we daarvoor hebben geleerd.

www.bailabelair.nl


Locatie: Grasveld bij de vijver

11.00 – 16.00 uur

ALIES NATUURLIJK

De Tuinakker kweekt biologisch gecertificeerde tuinplanten. Voornamelijk vaste planten, met veel aandacht voor inheemse soorten en bij-vriendelijke planten. De planten worden opgekweekt in de volle grond in de Amsterdamse Lutkemeerpolder en gaan voor de verkoop in een pot. September is een prachtig moment om te planten. De bodem is nog warm, maar het weer al wat vochtiger. De planten kunnen goed aanslaan en in het volgende voorjaar een goede start maken.

En een beetje advies voor een ecologische tuin?
Bij Alies Natuurlijk!

www.aliesnatuurlijk.nl


Locatie: Grasveld bij de vijver

11.00 – 16.00 uur

MEDITATIE IN CHARTRES LABYRINT

Samen met Visible Voice gaan we een Chartres-Labyrint in het Amstelpark leggen om ter meditatie te kunnen lopen. Uit recycle materialen maken we kunst, cultuur en poezië, ter inspiratie om zelf (weer) handvaardig te worden en Astrologische aspecten te leren en gebruiken.


Locatie: Grasveld bij de vijver

13.00 – 16.00 uur

SCHAKEN MET ESPION

Een potje schaken, misschien meer dan 1. Er zullen schakers van verschillende niveau’s zijn, van beginners tot gevorderden.

Daag ze maar uit! Of neem je buurvrouw mee en speel samen een potje.

Wij zorgen voor stukken, borden en applaus. Voor schakers van 8 tot 98 en ouder.

www.espion.nl


Locatie: Grasveld bij de vijver

11.00 – 17.00 uur

BOTANISCHE TUIN ZUIDAS

De Botanische tuin Zuidas herbergt ontelbaar veel bijzondere planten en bomen.

Een tuin is aangelegd met winterharde varens, aan de zuidzijde een bescheiden rotstuin met een Alpine kas. Deze is ingericht met winterharde succulenten.

In de kassen zijn tal van orchideeën en tropische planten te bewonderen, naast varens, bromelia’s, epifytisch groeiende Tillandsia’s en overige succulenten. Zo groeien er Zuid-Afrikaanse knol- en bolgewassen en planten uit geslachten als Aloë (Liliaceae), Echeveria (Crassulaceae) en Sempervivum (Crassulaceae).

Beslist ook de moeite waard is de fascinerende bonsai- en penjing-verzameling.

Vandaag kun je de gehele dag doorlopend meedoen aan een workshop Boom snoeien door een Japanse Tuinman.

www.botanischetuinzuidas.nl


Locatie: Grasveld bij de vijver

12.00 uur

13.30 uur

15.00 uur

NATUURWANDELINGEN MET GIDS

Beleef de natuur in de Heemtuin of het Moerasland van het Amstelpark onder begeleiding van een natuurgids. We starten bij de IVN kraam op het grasveld bij de vijver. Maximum aantal deelnemers is 12 personen per ronde.

www.ivn.nl


Locatie: Grasveld bij de vijver

13.00-14.00 uur

14.00-15.00 uur

KINDEREXCURSIE WONDERE WERELD VAN DE BOMEN

Ben jij tussen 6 en 12 jaar oud en heb je altijd al kennis willen maken met de wondere wereld van bomen?

Een ontdekkingstocht tijdens het parkfeest in het Amstelpark. Je gaat leren hoe je de hoogte van een boom meet, waaraan je de boom herkent.

We maken schorsafdrukken en ontdekken voor wie de boom zelf voedsel is.

Wil je ook mee op ontdekkingstocht, kom dan naar de kraam van IVN op het grasveld bij de vijver. Maximum aantal kindjes is 12 per ronde.


Locatie: Grasveld bij de Vijver

Start om 14.00 uur

Duur 2 uur, maximaal 12 deelnemers

WORKSHOP: NATUURSCHILDEREN

Met het buiten zijn, zien en schilderen verbind je je met de natuur. Je ziet en ervaart dingen waar je anders misschien aan voorbij gaat. Met de mooie materialen als inkt, acryl en de werking ervan op moerbeipapier kun je op een organische manier uitdrukking geven aan je beleving van de altijd weer verrassende sfeer, kleuren en vormen. We verzamelen op het grasveld bij de vijver, daarna gaan we de Japanse Tuin in voor onze workshop.


Locatie: Grasveld bij de Vijver

14.00 uur

16.00 uur

STICHTING TIBETAANSE GEMEENSCHAP NEDERLAND

Sinds het begin van ons bestaan leeft onder de Tibetaanse gemeenschap de wens om een Tibetaans Cultureel Centrum op te richten in Amsterdam. 

Wij zoeken vrijwilligers, sponsoren en organisaties die ons willen helpen met het realiseren van onze wens. 

Om 14.00 en om 16.00 uur treden wij ook op. Kom gezellig naar onze kraam.

www.tibetwinkel.nl


Locatie: Stadshout Paviljoen

11.00 uur

12.00 uur

PARISIEN GYPSY JAZZ

Swingende gypsy jazz met karakter!

www.parisien.nl

Dichtbij in het Park organiseert al jaren elke eerste zondag van de maand een muzikale middag in het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark of in de Botanische Tuin Zuidas.

www.dichtbij.online


Locatie: Stadshout Paviljoen

13.30 uur

14.30 uur

LATIN BIGBAND LOS LAMALOS

Los Lamalos Latin bigband bestaat uit ongeveer twintig gevorderde amateur muzikanten. Het orkest speelt Latin muziek in de breedste zin van het woord en bestaat ruim twintig jaar.

www.loslamalos.nl

Dichtbij in het Park organiseert al jaren elke eerste zondag van de maand een muzikale middag in het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark of in de Botanische Tuin Zuidas.

www.dichtbij.online


Locatie: Stadshout Paviljoen

15.30 uur

DOMSTAD BLAZERS ENSEMBLE

Domstadblazersensemble speelt een programma met de 1e symfonie van Beethoven in een bewerking voor blazers. In Beethovens tijd werd deze muziek gearrangeerd om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Beethovens muziek in de parken van Wenen.

Ook de in Wenen zeer populaire ouverture Die Fledermaus van Johann Strauss kent zo’n blazersbewerking. Daarnaast staat Seascape van Ruth Gipps & het ballet uit Verdi’s Aida op het programma. Een klein uur verrassende muziek ingeleid door de dirigent Leon Bosch (soloklarinettist uit het Nedpho) Seascape Ruth Gipps Ballet Aïda.

www.domstadblazersensemble.nl

Dichtbij in het Park organiseert al jaren elke eerste zondag van de maand een muzikale middag in het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark of in de Botanische Tuin Zuidas.

www.dichtbij.online


Locatie: De Meditatietuin

11.00 uur

15.15 uur

STILTE TUIN MET FRANK

Stilte is er altijd en overal. Ook in een drukke omgeving. Het enige wat jij hoeft te doen is stil zijn… en luisteren. Eerste kwartier begeleide meditatie, daarna stilte.

Benieuwd naar alle activiteiten van De Meditatietuin?
Check hun socials en website

www.demeditatietuin.nl


Locatie: De Meditatietuin

13.00 – 14.00 uur

YIN MET MIN

Wat ervaar jij precies op dit moment? De yin yoga houdingen, waar we meerdere minuten in vertoeven, nodigen je uit om de aandacht van het hoofd naar je lichaam en het hart te brengen.

Benieuwd naar alle activiteiten van De Meditatietuin?
Check hun socials en website

www.demeditatietuin.nl


Locatie: De Meditatietuin

13.15 uur

RONDLEIDING FOTO EXPOSITIE THE WISDOM KEEPERS

Forografie en documentaire maakster Marijke Kodden volgde jaren lang The Wisdom Keepers, stamoudste van over de hele wereld die samenkomen rondom het vuur om hun wijsheid te delen. Hun boodschap is helder: verbind opnieuw met de natuur en vind manieren om duurzaam met haar samen te leven, voordat het te laat is.

Benieuwd naar alle activiteiten van De Meditatietuin?
Check hun socials en website

www.demeditatietuin.nl


Locatie: De Meditatietuin

14.00 – 15.00 uur

INTRO IN TANTRA MET MIRJAM MAËLA

Verlang je naar meer vrijheid in je leven? Wil je leven vanuit authenticiteit, openheid en verbinding? In deze korte, maar diepgaande introductie workshop kun je een glimps ervaren van jezelf als een ontspannen open persoon; je ervaart de opluchting van het loslaten van controle.

Benieuwd naar alle activiteiten van De Meditatietuin?
Check hun socials en website

www.demeditatietuin.nl


Locatie: Orangerie / Zone2Source

15.00 – 17.00 uur

OPENING ONDERZOEKSPROJECT: DE BOMEN VERTELLEN HUN VERHAAL

In dit onderzoeksproject van Elmo Vermijs staan de bomen van dit stadspark in Amsterdam centraal. De bomen, die in 1972 ter gelegenheid van de Floriade werden aangeplant, zijn stille getuigen van de opwarmende aarde. Zij leggen veranderingen vast in hun jaarringen. Het project bestaat uit een LivingLab in de Orangerie en een buiteninstallatie het Parlement van de Bomen dat zal resulteren in speculatieve rechtszaak in het park.

www.sia-projecten.nl


Locatie: Belgische Kloostertuin / Zone2Source

13.00 – 17.00 uur

SCHADUWTUIN

Met de Onkruidenier, een project van kunstenaarscollectief De Onkruidenier in de ommuurde Belgische Kloostertuin waarin zij in 2022 en 2023 op zoek gaan naar de verborgen verhalen achter de planten in het Amstelpark. Speciaal voor het parkfeest is de SchaduwTuin/Belgische Kloostertuin geopend en kunnen bezoekers meedoen aan korte workshops.

www.onkruidenier.nl