Programma zondag 15 mei 11.00 – 17.00 uur

Locatie: Hoofdingang bij station Amsteltrein

11:00 – 12.00 uur

Openingsceremonie – Aanbieden van de jubileumboom

Met een korte ceremonie bieden de Vrienden van het Amstelpark een jubileumboom aan.
Hierbij zullen een aantal speciale gasten aanwezig zijn, die een rol hebben gespeeld bij het tot stand komen en in stand houden van het park.

Gedurende de openingsceremonie wordt de audiotour
‘De wortels van het Amstelpark – Floriade 1972’ gelanceerd.


Locatie: Kraam van de Vrienden van het Amstelpark – hoofdingang

13.00 – 16.00 uur

Bomenwandelingen – IVN gids

Om een indruk te krijgen van de verscheidenheid aan bomen in het Amstelpark is het mogelijk mee te lopen tijdens een wandeling van circa 45 minuten. Een natuurgids zal een korte toelichting geven.
Naast bomen als eik, kastanje, beuk nemen wij ook een kijkje bij de moeras- en watercipres, de Japanse notenboom en de Douglasspar.


Locatie: Rozentuin Rosarium

13.00 – 16.00 uur

Verhalen voor kinderen – Leesspin

Leesspin houdt van lezen en voorlezen. Leesspin vertelt haar verhalen zoals een spin haar web weeft; voorbij de functie van de dingen en dwars door betekenislagen heen. Een spin leeft niet op de grond maar ook niet in de lucht. Ergens halverwege spint het haar web met ragfijn spinsel, sterker dan staaldraad. 

Op 15 mei geeft zij in het Rosarium van het Amstelpark een bijzondere voorstelling over dieren die tijdens de Floriade in het park woonden.
Iedere laatste zondag van de maand om 11:00 weeft zij haar verhalen voor kinderen van 3 t/m 7 jaar op het ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstel park. 


Locatie: Zone2Soure / Glazen Huis

doorlopend

ShadowFloriade

Zone2Source heeft een aantal kunstenaars en architecten uitgenodigd om tijdelijke openlucht kunstwerken te ontwerpen voor in het Amstelpark. De buitenwerken zijn geïnspireerd op paviljoens die werden ontworpen voor de Floriade tuinbouwtentoonstelling. De architectonische paviljoens werden vormgegeven door het thema van de expo, het thema van de ShadowFloriade is het herontdekken van de menselijke verbeeldingen over de natuur. Op een wereldtentoonstelling zijn paviljoens plekken om iets te beleven en te ontdekken. Deze tijdelijke park paviljoens fungeren als instrumenten om onszelf beter af te stemmen op de natuurlijke omgeving. De buitenwerken worden niet alleen gebouwd voor het menselijke belang, maar ook naar paviljoens voor anders dan menselijke organismen.

Download ShadowFloriade krant >

13.00 – 16.00 uur

Tentoonstelling Perfect Nature: Amstelpark Test Site

14.00 – 15.00 uur
15.00 – 16.00 uur

Vogels spotten voor kinderen van 6 – 12 jaar – IVN

Nederland zijn er alleen al meer dan driehonderd vogelsoorten. Dat zijn er dus echt een heleboel! Ook in het Amstelpark wemelt het van de vogels maar ze zijn niet altijd even makkelijk te zien en spotten! Altijd al willen weten hoe je al die vogels uit elkaar houdt? Met onze verrekijkers in de aanslag gaan we op 15 mei tussen 14h00- 16h00 naar vogels speuren en ze herkennen aan kleur en geluid!

Ook kijken we of de ooievaars alweer terug zijn gekeerd naar hun nest en welke zangvogels hun deuntje laten horen! Wanneer je even stil bent hoor je ze overal zingen en kwetteren. Kan jij raden wie daar zingt? Sommige vogels vallen flink op, het kan niet bont genoeg! Weet jij waarom? Ook gaan we op zoek naar watervogels én speuren we naar de verschillen! Kun je aan hun snavels zien wat zij het liefst eten? Kortom, een middag vol met vogelweetjes! 

Ga jij met ons mee?
Je kunt aansluiten om 14.00 of om 15.00 uur bij het Glazen Huis. We maken dan 2 groepen van 6-8 personen die met een gids op pad gaan.

Deze activiteit wordt verzorgd door de werkgroep kinderactiviteiten van het IVN Amsterdam.

Er ligt een verrekijker voor je klaar!

Locatie: Orangerie

15.00 uur

Het Amstelpark – de bomen vertellen hun verhaal
Lezing en rondleiding door Elmo Vermijs i.s.m. Van Eesteren museum


Locatie: Stadshout Paviljoen MuziekPodium

13.00 – 13.35 uur
13.45 – 14.15 uur

SHU’AL – muziekpodium – Dichtbij in het Park

Shu’al is een aanstekelijke klezmerband uit Amsterdam, die alle grote klezmer klassiekers van de vorige eeuw speelt, maar ook liederen uit de Jordaan en andere genres. Klezmer kan groots, wild en feestelijk zijn, maar ook klein, liefelijk en melancholisch. Het is muziek vol contrasten, die geen moment verveelt. De vaste bezetting bestaat uit klarinet, piano, accordeon, percussie en zang.

14.45 – 15.30 uur
15.45 – 16.30 uur

Amstel Big Band – muziekpodium – Dichtbij in het Park

Met Funk, Reggae en Latin Jazz presenteert deze 18-koppige big band en zangeres Sietske Roscam Abbink een uitbundig en afwisselend repertoire. De band staat sinds 2007 onder leiding van arrangeur Sven Schuster, die ook de meeste van de stukken componeerde. Daarmee heeft de band goud in handen, want zijn composities zijn complex maar klinken tegelijk fris en swingend.


Locatie: De Heemtuin

13.00 – 16.00 uur

Rondleidingen – Heemtuim – Ecologische tuinman

De heemtuin is een van de meest bijzondere tuinen in het park. Zodra je een van de smalle paadjes oploopt, waan je je ergens ver buiten de stad. Over deze tuin is eindeloos veel te vertellen. Niemand kan dat beter dan tuinman Luis, die al ca. 20 jaar betrokken is bij het ecologisch onderhoud hiervan. Loop met hem mee en leer over bijzondere planten en de dieren die in de tuin leven. En hoe dit alles met elkaar een eigen ecosysteem heeft gevormd, dat met zorgvuldig beheer in stand wordt gehouden.

De rondleidingen hebben geen vaste tijden, verzamelen bij het ronde muurtje in de heemtuin.


Locatie: De Meditatietuin

13.00 – 13.15 uur

13.30 – 14.00 uur

14.00 – 14.45 uur

14.00 – 15.00 uur

15.00 – 15.15 uur

15.30 – 16.00 uur

Meditatie

Ontspan met klankschalen in de Rododendron vallei

Ouder-kind Yoga 4-12 jaar

Wild Earth Wild Soul – Verbind je met natuur Meditatie

Meditatie

Drumcirkel voor kids & ouders

Download het complete programma (PDF) >